Materiały wybuchowe, które można zrobić łatwiej niż Ci się wydaje ;)
 
  Strona Główna Tutoriale Download Forum Linki Kategorie NewsówSierpień 23 2014 03:33:54 
 
Nawigacja
Strona Główna
Tutoriale
Download
FAQ
Forum
Linki
Kategorie Newsów
Kontakt
Galeria
Szukaj
Dodaj
Dodaj link
Dodaj newsa
Dodaj tutorial
Dodaj zdjęcie
Materiały wybuchowe
Materiały wybuchowe

Tutoriale   

Ciekawostki

Gdzie kupić odczynniki...

WYPOSAŻENIE LABORATORIUM
Ostatnie Artykuły
Miedziankit
Fugas
Online
Gości Online: 1
Brak Użytkowników Online

Zarejestrowanych użytkowników: 180
Najnowszy Użytkownik: oen
Na Forum
Najnowsze Tematy
website
Government
Statecraft
www
Statesmanship
Najciekawsze Tematy
granaty dymne [3]
Broń domowej roboty [3]
Dilantin And Beni... [1]
Pictures Of Trama... [1]
Price Of Levitra ... [1]
Polecane strony
.
Najaktywniejsi
Na miejscu 1 jest:
potter

Punktacja:
Ogólne: 0



2) Nikt (0 pkt.)
3) Nikt (0 pkt.)
4) Nikt (0 pkt.)
5) Nikt (0 pkt.)
Reklamy

MATERIAŁY WYBUCHOWE

XIS.pl




Miedziankit
Nazwa wzięła się od tego, że był wykorzystywany w górnictwie miedziowym. Jest materiałem wybuchowym kruszącym. Prędkość detonacji: 3300 m/s.
Potrzebne odczynniki:
* Chloran potasu (KClO3)
* Nafta
Chloran można kupić w sklepie chemicznym lub zamówić przez internet. Około 9 zł/0,5 kg. Nafta - sklepy budowlane.
Przygotowanie
Przygotowanie jest wręcz banalne. Odmierzamy wagowo 9 chloran potasu : 1 nafta, a jeśli się nie posiada wagi to tak na oko to na 100 gram KClO3 dajemy 9 ml nafty. Dajemy wszystko do jakiegoś woreczka i miętolimy, aż nafta dobrze wsiąknie. GOTOWE! Teraz tylko pozostała detonacja... Przy detonacji radzę nie oszczędzać lontu.

HMDT

HMTD = HeksaMetylenoTriperoksoDiamina, Nadtlenek urotropiny, Nadtlenek sześciometylenodwuaminy, nadtlenek heksaminy. Wzór półstrukturalny N(CH2OOCH2)3N.
HMTD zaliczany jest do materiałów wybuchowych inicjujących. Jego prędkość detonacji wynosi 5100 m/s przy gęstości 1,1g/cm3, oraz 4510 m/s przy gęstości 0.88g/cm3. HMTD jak każdy MW ma swoje zalety i wady. Zalety to prosta produkcja, dostępność i niski koszt odczynników, niezbyt duża wrażliwość na bodźce mechaniczne. HMTD detonuje z szansą 50% od ciężarka 2 kg spadającego z wysokości 3 cm, co jest dość dobrą wartością w porównaniu z 0,25 cm dla piorunianu rtęci. Niestety posiada i wady, takie jak: powolny rozkład niezależnie od metody przechowywania, konieczność prasowania (inaczej spala się niedetonacyjnie), rozkład pod wpływem światła, rozkład lub detonacja w zetknięciu z metalami, synteza jest dość czasochłonna. Z powodu tych wad nie znalazł zastosowania w przemyśle, ale za to w warunkach amatorskich jak najbardziej. HMTD zostało po raz pierwszy otrzymane przez Leglera w 1885 roku, zaś jego przydatność jako materiał wybuchowo inicjujący zbadali Taylor i Rinkenbach w roku 1924. Z wyglądu jest to drobnokrystaliczny proszek bądź białe kryształy. HMTD ma bardzo ciekawą strukturę krystalograficzną, m. in. wiązania z atomami azotu leżą niemal w jednej płaszczyźnie.


Odczynniki

* Urotropina C6H12N4
* Nadtlenek wodoru 30% H2O2
* Kwasek cytrynowy C3H4(OH)(COOH)3
* Wodorowęglan sodu NaHCO3
* Denaturat ew. aceton

Skąd to wziąć?
Urotropinę kupić możemy w chemicznym, lecz na forum* też nie brakuje sprzedawców odczynników. Nadtlenek wodoru (perhydrol 30%), można nabyć w hipermarketach OBI i Castorama. Kwas cytrynowy kupimy w sklepie spożywczym, kwas siarkowy na stacji benzynowej w stężeniu ok. 37,5% jako elektrolit do akumulatorów, zaś kwas solny w sklepach chemicznych lub na forum.

Sprzęt

* Zlewka
* Bagietka szklana
* Pudełeczka po filmie lub inne małe opakowania
* Lodówka
* Głęboki talerz lub miska na łaźnię chłodzącą
* Lejek
* Sączek
* Statyw
* Termometr

Syntezę zaczynamy od odmierzenia składników: 14 g urotropiny, 40,5 ml (45 g) perhydrolu oraz 21 g kwasu cytrynowego. Przygotowujemy łaźnię chłodzącą z lodem i solą, na której ustawiamy zlewkę z odmierzonym perhydrolem. Zamiast łaźni można rzecz jasna wstawiać wszystko do zamrażarki, ale nie jest to zbyt wygodne. Schładzamy zawartość zlewki do 0°C. Rozpuszczamy w perhydrolu odważoną urotropinę. Następnie nadal utrzymując temperaturę na poziomie 0°C dodajemy małymi porcjami odważony kwas cytrynowy. Pozostawiamy roztwór na 3 godziny w temperaturze 0°C (np. w lodówce) a następnie przenosimy do temperatury pokojowej na 2 godziny. Po upływie tego czasu odsączamy wytrącone HMTD, przemywamy metanolem lub denaturatem aby wymyć kwas cytrynowy i za pomocą bagietki lub drewnianego patyczka (nie można używać metalowych narzędzi!) dzielimy HMTD na porcje po maksimum 5 g, które zamykamy w osobnych małych pojemnikach (np. po kliszy) i zalewamy denaturatem, acetonem lub podobnym rozpuszczalnikiem. HMTD można również przygotować używając jako katalizatora kwasu siarkowego bądź solnego, jednak tak otrzymane HMTD trzeba dokładnie odkwaszać aby było stabilne, ponadto zazwyczaj kwasy mineralne zostają uwiężione w kryształkach HMTD co nie zachodzi w przypadku kwasu cytrynowego. Zamiast kwasu cytrynowego dodajemy 10 ml ok. 10% roztworu wybranego kwasu i dalej postępujemy identycznie. Na końcu takie HMTD należy na sączku przemyć kilkuprocentowym roztworem wodorowęglanu sodu do zaniku kwaśnego odczynu wobec papierka lakmusowego.
HMTD można też produkować "metodą kubeczkową" używając do odmierzania skłądników kubeczków po kliszy, według tradycji bierze się wtedy 1 kubeczek luźno usypanej urotropiny, 1 kubeczek perhydrolu oraz pół kubeczka kryształków kwasu cytrynowego. Jak jednak wynika z syntezy lepiej wziąć o pół kubeczka mniej urotropiny gdyż wydajność i tak się nie zwiększy, a tylko zmarnujemy urotropinę.
Bezpieczeństwo
Pamiętaj materiały wybuchowe inicjujące to już nie zabawa. Najmniejsze ilości, nawet kilkadziesiąt mg, mogą urwać palca. Z HMTD obchodź się powoli, delikatnie, nie nerwowo. Nie używaj metalowych części, a w szczególności osłonek, ponieważ HMTD reaguje z nimi prowadząc do detonacji. Większość opowieści o wielkiej nieprzewidywalności HMTD pochodzą od niedoedukowanych ludzi z Ameryki którzy robili spłonki z HMTD w miedzianych osłonkach - w Internecie można znaleźć relacje kilkunastu przypadków nagłego i "niespowodowanego niczym" wybuchu takiej spłonki. Przetrzymuj kubeczek/kubeczki zawierające HMTD z dala od ciepła, światła i osób postronnych. HMTD jak i innych MWI nie należy produkować na zapas. Ogólnie zachowuj bardzo dużą ostrożność.


LONT

Co będzie potrzebne:
Proch czarny
Wżątek
Słoik (np. po musztardzie) + zakrętka
Sznurek (najlepiej lniany)

Sznurek nie może się strzempić i kudlić - musi być gładki nawet po namoczeniu w wodzie. Weź trochę prochu czarnego, wsyp do słoiczka i dolej (!!)odrobinę (minimalną ilość) wżątku, i dokładnie wymieszaj. Całość powinna wyglądać jak błoto. W zakrędce od słoika zrób dziurę (np. gwoździem). Zakręć słoik (tą zakrędką). Teraz wkłóż przez tą dziurkę 15-20cm kawałek sznurka. Potrzęś trochę całym słoikiem. Wyjmij sznurek (powinien się do niego przylepić proch, a część saletry wsiąknąć w niego) i powieś go np. przyczepiając klamerką. Nie zapomnij podłożyć pod spód tacki lub gazety, bo proch może trochę zkapywać. Potem wkładasz kolejny sznurek, trzęsiesz słoikiem...itd, aż narobisz zapas lontów.
Gdy wyschną - zesztywnieją - sraraj się je wyprostować od razu.


Produkcja prochu czarnego


Składniki :
Azotan potasu - 75 g (objętościowo - 55%)
Siarka - 10 g (objętościowo - 20%)
Węgiel Drzewny - 15 g (objętościowo - 25%)
Izopropyloalkohol lub Denaturat
1. Mielenie składników
Siarka i saletra powinny być mielone aż do uzyskania jednolitej masy proszku bez żadnych grudek. Węgiel natomiast należy zmielić na drobny pył tak, aby unosiła się czarna "mgiełka". Teoretycznie wg. niektórych "szkół" robienia prochu, węgiel drzewny powinien być przesiany przez bardzo drobne sito (pończochę), lecz z doświadczenia wiem, że nie jest to konieczne. Nie znaczy to jednak, iż można sobie pozwolić na jakiekolwiek, choćby półmilimetrowe grudki węgla. Dobrze zmielony węgiel drzewny to połowa sukcesu.
Jak ktoś ma sito kuchenne do mąki, lub sitko zrobione z pończochy, to niech przesieje przez nie wszystkie składniki, jeszcze przed ważeniem i porcjowaniem - to bardzo ułatwia mieszanie.
2. Porcjowanie i ważenie
Tu wiele zależy od dostępnych przyrządów (wagi). Moim zdaniem lepiej jest poświęcić więcej czasu na wykonanie kilku niewielkich prób po np. 100 g., niż marnować składniki z powodu nieudanych prób o dużej masie. Zwłaszcza że bardzo trudno uzyskać w warunkach domowych identyczne jakościowo próby (nieprecyzyjne wagi itp.). Najlepiej ważyć składniki w kolejności późniejszego ich mieszania. (Przykład 100 gramowej próbki). Ważymy kolejno: 10 g siarki, 75 g saletry, 15 g zmielonego węgla drzewnego ( ew. objętościowo - siarka 20%, saletra 55%, węgiel 25% !!!Ubite w jakimś naczyniu!!!). Po zważeniu poszczególnych składników można wsypywać je do naczynia mieszającego.
3. Mieszanie
Podczas mieszania istotne jest zachowanie kolejności wsypywania składników,
szczególnie jeśli te nie były należycie wysuszone.
1. Najpierw wsypujemy siarkę (nie przylepi się do ścianek naczynia).
2. Potem dosypujemy saletrę.
3. Dokładnie mieszamy (2 - 3 min.)
4. Dosypujemy węgiel.
5. Dokładnie mieszamy wykonując gwałtowne i nieregularne ruchy naczyniem przez 3 - 5 min.
4. Kontrola jakości
Generalnie w gotowej próbce prochu nie powinno być grudek saletry, odłamków węgla, nie powinny być też widoczne niewielkie żółte drobiny siarki (jeśli wystąpiły to znaczy, że saletra była źle zmielona).

Do gotowego prochu czarnego dolej alkoholu - denaturatu (od biedy można i wodę destylowaną, ale wtedy będzie bardzo długo schnęło). Bardzo dokładnie wymieszaj (tak, by zrobiło się czarne "błoto"). Gotową mieszankę umieść w szerokim pojemniku, tak aby grubość warstwy nie przekraczała 1 cm. W lecie taka mieszankę suszy się na słońcu, w zimie można suszyć na grzejniku. Suszyć należy przynajmniej 2 dni (gdy postoi jeszcze parę dni, przestanie śmierdzieć denaturatem). Tego procesu nie wolno przyśpieszać dodatkowym ogrzewaniem, gdyż może to spowodować zapłon. Proch będzie miał swoje właściwości jeżeli będzie idealnie suchy. Gotowy, jeszcze ciepły proch trzeba rozdrobnić (zasycha w twarde bryły), kilkakrotnie zmielić w ręcznej maszynce do mięsa lub utrzeć w moździerzu (albo i to i to), przesiać przez drobne sito (i jeszcze raz zmielić/utrzeć) i umieścić w szczelnym pojemniku (słoik szklany), by nie absorbował wilgoci. (Suszyć 2 - 3 dni, cienką warstwą, to po
wysuszeniu, nie będzie śmierdział jak denaturat).
6. Próbne spalenie i kolejna kontrola jakości
Gotowy proch czarny ulepszony, powinien być czarnym (lekko szarawym) proszkiem/pyłem, jak najdrobniej zmielonym, utartym. Nie powinno się w nim znajdować jakichkolwiek bryłek, grudek, drobinek - wszystko powinno być pyłem o jednakowym kolorze. Powinien w miarę łatwo dać się zapalać (od zapałki), spalać się szybko, jasnym płomieniem, wydzielając dużo biało-szarego, śmierdzącego siarkowodorem dymu. Po spaleniu nie mają prawa pozostać żadne większe cząstki czy popioły.
Komentarze
potter dnia kwiecień 11 2009 21:58:32
Jasiek tropic dnia maj 02 2011 20:44:20
Gdzie można kupic siarkę ?
smiley
zonq dnia maj 05 2011 10:23:25
Allegro najlepiej smiley)
karolzmu dnia grudzień 24 2012 15:00:10
czym moznaby zastapic saletre
Krystian dnia kwiecień 02 2013 15:39:50
najgorzej z saletrą podobno już nie produkują bo wycofano
smiley
gruszka1044 dnia lipiec 21 2013 15:14:28
ja mam jeszcze jej zapas moge sprzedać

ok. 2zł-50gr.

OK?
Dodaj komentarz
Zaloguj się, żeby móc dodawać komentarze.
Oceny
Dodawanie ocen dostępne tylko dla zalogowanych Użytkowników.

Proszę się zalogować lub zarejestrować, żeby móc dodawać oceny.

Brak ocen.
Linki
Logowanie
Nazwa Użytkownika

Hasło



Nie jesteś jeszcze naszym Użytkownikiem?
Kilknij TUTAJ żeby się zarejestrować.

Zapomniane hasło?
Wyślemy nowe, kliknij TUTAJ.
Ankieta
Jak Ci się podoba strona i jej treści?

Dobra

Średnia

Do przerobienia

Musisz się zalogować, żeby móc głosować w tej Ankiecie.
Shoutbox
Tylko zalogowani mogą dodawać posty w shoutboksie.

Brak postów.
Reklama
MIEJSCE NA TWOJĄ REKLAMĘ
Polecane
Copyright © http://saper.ubf.pl | .
138563 Unikalnych wizyt

Powered by v6.01.6 © 2003-2005 | Original DAJ Glass Theme by: Dustin Baccetti : Ported for PHP-Fusion by:

Załóż : Własne Darmowe Forum | Własną Stronę Internetową | Zgłoś nadużycie